TOP

DEBAT: Interessant snak om valg og listeform

Af Dogan Polat (Soc.), medlem af kommunalbestyrelsen:

Under sloganet “Brænd for din by, brænd den ikke af” har Agendacentret taget initiativ til en ganske udmærket demonstration som foregår hver onsdag på Kongholmscentret. Jeg prøver så at være med på demonstrationen så meget som muligt, når det i øvrigt passer med min arbejdstid.

Under og efter demonstrationen har man mulighed for at snakke, drøfte med borgerne. Jeg hilste pænt på en af Enhedslistens kandidater og var meget nysgerrig og interesseret i svaret til spørgsmålet om hvorfor Enhedslistens kandidater med indvandrerbaggrund altid var stillet bagest i listen af kandidater, sådan at det ikke var realistisk for dem at blive valgt ind.

Enhedslistens opstillingsform er nemlig partiliste, hvor kandidaterne er opstillet i prioriteret rækkefølge. Stemmer, der tilfalder partiet, tilfalder nemlig først kandidaterne der står øverst på listen.

Mit uskyldige spørgsmål blev besvaret med en nærmest “Se dig selv, du er også længst nede i rækken”-attitude. Jeg prøvede så at forklare denne kandidat, at sådan spillede klaveret ikke hos Socialdemokratiet.

Socialdemokratiets opstillingsform er sideordnet, derfor er det ligegyldigt hvor i listen man er placeret, det er de personlige stemmer der afgør om man bliver valgt ind.

Det der var endnu bekymrende var, at jeg kunne mærke at det kom bag på denne kandidat, hvor han så svarer prompte, at så vil han i stedet arbejde for at partiet fik stemmer. Det er fint, det kan man også gøre uden at være kandidat, men det er måske den måde et parti scorer flest stemmer på.

Det er nok klogest og vigtigt for en kandidat at finde ud af hvad partiets opstillingsform er, for derfor overvejer man vil bruge tid og kræfter på at blive valgt.

Derudover vil det klæde Enhedslisten hvis deres kandidater med indvandrerbaggrund var blandt de første tre i rækken, for her er det mest sandsynligt at de også kan blive valgt.

http://albertslund.lokalavisen.dk/debat-interessant-snak-om-valg-og-listeform-/20130515/laeserbreve/705219852/1252

Read More